aneb To nejlepší ze mne :)-

Kterou věc Bůh nedokáže?

20. 7. 2009 19:33

K napsání následujícího článku jsem se zase jednou inspiroval kázáním při mši sv.

 

Je něco, co Bůh nedokáže? My křesťané tvrdíme, že je Bůh všemohoucí, že dokáže všechno. Přece jenom se ale najde něco, co nedokáže, co prostě neumí. Co to je? Neumí konat zlo. Bůh je Láska. Sám apoštol Pavel o ní krásně mluví: Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, nevychloubá se, není domýšlivá... nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy... nemá radost ze špatnosti... láska vydrží, láska věří, láska má naději... vytrvá (srov. 1 Kor 13,4-7).

Kolik z toho pasuje na Boha! Trošku si to rozeberme. Láska je:

-          Trpělivá. Copak Bůh už neprokázal se člověkem dost trpělivosti? Tolikrát a tolikrát člověk upadl, stále znovu klesá do svých hříchů - a vždy je mu odpuštěno. Každému osobně.

-          Laskavá. Hebrejské slovo ABBA vyjadřuje řekl bych až něžný vztah k otci, něco jako tatínek. Jak je krásné, že můžeme mít k Otci tak důvěrný vztah!

-          Nepočítá křivdy. Opět se dostáváme ke slovu hřích. Nejedná s námi podle našich hříchů, ani podle našich vin nám neodplácí, jak říká žalmista.

-          Nemá radost ze špatnosti. A je to tady. Bůh prostě není schopný učinit zlo. Zlo činí ten Zlý, ďábel, který se snaží uchvátit moc nad světem. Boha naopak každá špatnost rmoutí.

 

Po nedávných povodních v jedné z postižených obcí se shluklo pár lidí venku a jeden z nich povídá: „Někdo za to přece musí být zodpovědný, někdo za to přece může, že tohle nastalo!" Šel kolem cizí člověk a reagoval na to: „Jak to NĚKDO? To je přece jasné, kdo! Bůh za to může!"

 

Ba ne. Bůh, Láska, nedokáže konat zlo. Každé zlo, které je na světě, pochází od Zlého. Člověk se mu bohužel zvláště v poslední době stále více poddává. Našeptává člověku, jak se bude mít dobře, když půjde po té široké cestě. Co na tom, co je na jejím konci, důležitý je momentální prožitek, užít si, dokud to jde. Že při tom ničíme to, co nám Bůh z lásky svěřil do užívání, do rozumného správcovství, to už nevidíme. Povodně jsou výsledkem více faktorů, z nichž mnoho negativně ovlivnil člověk svou činností. Jenže pak se nesmí divit, že to má takový efekt. Kdo s čím zachází, tím také schází. Svalovat pak vinu na Boha je to nejjednodušší. To pak o něm mluví i ti, kteří ho odmítají...

Zkusme něčím z výše uvedeného argumentovat, když před námi zase jednou někdo řekne, že za něco, za nějaké zlo na světě, může Bůh. Třeba se dotyčnému otevřou oči. Co víc si přát, než aby všichni lidé došli k poznání Boha?

Zobrazeno 2185×

Komentáře

Johan

A pokud si myslíte, že povodně nemohou být Božím trestem, tedy Bohem chtěným fyzickým zlem, kterým Bůh sleduje určité záměry, tak se pletete. Mohou.

Asterix

PavelV + Johan: Díky za vaše komentáře, mají hloubku. Navíc jsou i odpovědí na dadinčinu otázku, já věděl, proč si nechat reakci až na potom :)-<br />
<br />
Jsem rád, že svými komentáři pod mé články přispívají lidi, kteří mají co říct a často doplní má slova i o jiný pohled, na který jsem se předtím nezaměřil. To je myslím i jednou z funkcí komentářů. Takže ještě jednou díky!

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz