aneb To nejlepší ze mne :)-

Zdráv buď, strážce - píseň ke sv. Josefovi (alternativní nápěv)

1. 5. 2009 0:00
Rubrika: Duchovní texty a písně | Štítky: hudba , noty

 

Ke stažení verze pro tisk ve Wordu, vč. textu zbývajících slok (formát A4):

Zdráv buď strážce 97-2003.doc

Zdráv buď strážce 2007.docx

Zobrazeno 3853×

Komentáře

Nikodema

Znám, máme i doprovod! ¨Dříve skoro každou středu jsme ji zpívaly při votivní Mši sv. Teď už jen o pouti.<br />
<br />
(Jsme klášter U sv. Josefa s věřejnou kaplí, zasvěcenou tomuto velkému světci a ochránci Církve Mše sv. každý den v 6:30h)

Asterix

Škoda, že do Budějic to mám opravdu z ruky :(- Právě že teď se všude jako norma bere jen Kancionál. Že mnohdy byl krásný nápěv nahrazen nějakým průměrným, to nikoho nahoře nebolí. Kdyby aspoň ponechali i ten původní a byly by na výběr dva. Proto jsem si dal tu práci a udělal aspoň jednoduchý hlavní nápěv.

s1rejda

Nezlobte se, ale jako už tolikrát jsem chtěl napsat ...píšu i sobě: Nenech se unášet melodiemi na úkor textu - nejen v kostele. Přistihl jsem se už tolikrát, že vyvíjím nemalé úsilí nezpívat "falešně"... zatímco text při tom protéká ústy, aniž bych si ho vůbec uvědomoval. A pak, co je krásné nebo průměrné jednomu, nemusí být druhému. (úsměv) "... ne každá hudba neublíží Lásce..." zpívá v jedné písni skupina Učedníci.

Asterix

s1rejda: "co je krásné nebo průměrné jednomu, nemusí být druhému".<br />
To je pravda, proto existují i alternativy. Vem si třeba takovou píseň 717 z Kancionálu. Ta má hned tři nápěvy a u nás se hraje jen jeden. A proč myslíš, že zrovna ten? Protože ten je zdaleka nejoblíbenější a nejlepší.<br />
<br />
Naproti tomu se naopak mnohdy jindy vybrala při sestavování kancionálu direktivně jen jedna možnost, i když tím třeba zmizel nápěv, který tam byl třeba celá desetiletí předtím.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz