aneb To nejlepší ze mne :)-

Používejte více štítky

8. 5. 2009 13:32
Rubrika: Aktuálně | Štítky: stitky

PROSÍM, zkuste používat při psaní svých příspěvků více štítky. Proč? Onehdy jsem do diskuze "navrhuji vylepšení" psal dotaz, proč vyhledávání na signálech funguje jen pro nicky a jména uživatelů, ale ne např. pro hledání nějakých konkrétních slov nebo spojení. Odpověď byla něco v tom smyslu, že to není programátorsky tak jednoduché.

 

Budiž, do toho nevidím. Po čase jsem však přišel na to, že tuto funkci vyhledávání můžou dobře nahradit právě štítky. Pokud do pole "štítky" uvedete důležitá slova vztahující se k článku, může pak ten, kdo hledá něco k tomu tématu, snadno nalézt na nějakém blogu právě váš článek proto, že jste k němu připojili štítek. Jeden příklad: mám i na svém blogu jedno video z youtube, které jsem nazval zpověď budoucnosti. Jde o takový zábavný příspěvek. Jak jsem však včera zjistil, stejné video mají ve svých blozích nejméně tři uživatelé. Každý to pojmenoval nějak jinak, ale kdyby každý z nich připojil štítek "zpověď", nejspíš by se nestalo, že by stejné video vložil někdo druhý.

Nebo - někdo bude chtít napsat recenzi na nový film ze série Star Trek. Když do pole "štítky" napíše výrazy jako "film, Star Trek, sci-fi, premiéra, recenze", pak každý, kdo bude na Signálech chtít najít nějakou recenzi (čehokoli), najde mezi články i recenzi na Star Trek. Kdo hledá sci-fi, napíše do vyhledávání sci-fi nebo Star Trek a dostane stejný výsledek, i když nehledal třeba zrovna recenzi. Pokud nenapíšu do štítku nic, nenajde nikdo nic.

Ovšem pochopitelně to chce spolupráci i z druhé strany. Tedy využívat toho, že je možno hledat výrazy mezi štítky. K tomu je pak zapotřebí nejspíš ručně vepsat do pole pro adresu za signaly.cz ještě lomítko a za ním slovo stitky a ještě pak jedno lomítko a za ním konkrétní slovo nebo spojení. A tady je to spíš podnět pro vývojový tým Signálů - zkuste to hledání ve štítcích trochu zjednodušit.

Někde tu je i nějaké povídání o štítcích, bohužel ani na základě štítků jsem to znovu nenašel. Inu, když někdo dá návod, jak používat štítky, ale sám ten štítek nenapíše do příslušného pole, tak je to hledání jehly v haldě sena a mohl bych pročítat všechny blogy do večera.

A poslední věc, proč štítky více používat. Protože na jiných serverech a blozích jsou už zcela běžné a nahrazují klasické pole pro vyhledávání. Ovšem je pravda, že se tam taky líp hledá.

Zobrazeno 2525×

Komentáře

Asterix

vojtec: tak mě napadlo - když už tu funguje fulltextové vyhledávání, tak neztrácí propagace štítků naopak svůj smysl? Přitom na jiných blozích funguje vyhledávání právě na principu štítků, proč jste se tedy nezaměřili na tohle?

vojtec

fulltext byl udělán v souvislosti s jinými věcmi a nebyl tak náročný, jako by bylo propracování štítků (co tak jako tuším, nejsem programátor).<br />
štítky stále mají svůj smysl, protože mají v sobě ohromný potenciál: vybírání věcí, co spolu souvisí, konkrétní vyhledávání (fulltext vyhledává ve všem)....

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz