aneb To nejlepší ze mne :)-

Eurovize 2009 aneb Jak hluboko jsme klesli

23. 5. 2009 11:21
Rubrika: Hudba | Štítky: Eurovize , Gipsy.cz , hudba , Kabát , Kerndlová , soutěže

Už léta se v televizi zásadně nedívám na jakékoli „zábavné" pořady, zvláště pokud jsou spojeny s nějakým vyhlášením vítězů, předáváním cen nebo výsledky anket. Je úplně jedno, jestli se jedná o Cenu TýTý, ceny Gramy, Českého lva nebo cokoli jiného. Ale když jsem se dozvěděl, že letos budou Českou republiku v soutěži Eurovize zastupovat Gipsy.cz, řekl jsem si, že na tenhle debakl se musím podívat. A tak jsem teda udělal jednu výjimku.

A věru že jsem nebyl zklamán, tedy ohledně očekávání debaklu. Mám hudbu rád, ale tím víc jsem u toho trpěl. Ještě že mě napadlo nedívat se přímo, ale z nahrávky - co na tom, že jsem nemohl hlasovat. Ale dívat se více než dvě hodiny na přímý přenos bych opravdu psychicky nevydržel.

Celá soutěž Eurovize se mi zdá trapná, bylo tam pár výjimek, ale kvůli tomu nestojí za to sedět u obrazovky. Ještě že jsem mohl na počítači posunovat. Češi si už potřetí za sebou utrhli ostudu. Proč ale musí ta ostuda být rok od roku větší? Kabáti byli hrozní, Kerndlová příšerná a Gipsy.cz znamenalo propad na samé dno. Níž už jsme klesnout nemohli. Pozor, to není nějaký xenofobní výkřik, ale hovořím o hudebních kvalitách interpretů. To opravdu nemáme mezi současnými interprety nikoho lepšího? A pokud nemáme, proč vůbec soutěžíme, proč si děláme ostudu?

Zajímalo by mě, kdo vlastně vybírá soutěžící, kteří se pak utkají o postup do semifinále. Někdo za tím přece musí stát! Stejně jako když na filmový festival pošleme nějakého zástupce. A taky podle čeho se to vybírá. Kvalita tady v každém případě nerozhoduje, to by naše účast vypadala jinak.

 

Abych ale nekritizoval jen naši účast. Většina soutěže byla trapná, a tak jsem to rychle přejížděl. Nezáživní moderátoři (ještě víc český komentátor), do finále se pak dostaly, až na Island, zrovna ty nejhorší zmetky. Ten Island mě aspoň trochu uklidnil, jediný z těch, co za něco stáli, uspěl, byť si to nechávali do poslední chvíle a já už u obrazovky trnul.

Finále už jsem projel úplně, podíval jsem se na dvě vystoupení a na výsledky. Za sebe můžu říct, že na tuto soutěž se nemíním ani příště ani kdykoli jindy podívat. I kdyby tam jednou v budoucnu měly soutěžit moje děti, radši jim to rozmluvím! To bych se asi musel propadnout do země. Sledování Eurovize bych dal leda jako trest vězňům v nejtěžších žalářích. A jako „speciál" na nejtěžší případy bych pustil nekonečnou 24hodinovou smyčku s vystoupením Gipsy.cz.

Moje averze vůči jakýmkoli soutěžím, zvláště pokud jsou prezentovány na televizní obrazovce, se letošní Eurovizí ještě víc prohloubila. Nikdy více!

 

Zobrazeno 5161×

Komentáře

s1rejda

... kniha má svého čtenáře, a soutěž zase své soutěžící. Někdy může být zvolení do takové soutěže pořádná strast. Zvlᚍ když s tím třeba ta kapela nemůže už nic dělat. (úsměv)

Honvéd

Rejžek tomu ve finále nasadil korunu, když kritizoval storatu Moskvy za to, že zakázal pochod teploušů (což by se naopak mělo vyzvedávat za příklad)...

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz