aneb To nejlepší ze mne :)-

Naděje pro lidstvo aneb Z velikonočního kázání otce arcibiskupa

14. 4. 2009 15:21
Rubrika: Svět

O letošní neděli Zmrtvýchvstání Páně jsem byl na pontifikální mši v olomoucké katedrále. Vždycky jsem zvědavý na promluvu otce arcibiskupa Graubnera, protože můžou nastat dvě situace. Buď bude o ničem – nebo bude arcibiskup perlit. Tentokrát nastalo to druhé. Jeho kázání bylo krátké, snad na 5 minut, navíc pomalou řečí, ale velmi výstižné. Protože není na internetu, a nemůžu ho tu tudíž nějak překopírovat, budu se snažit aspoň vlastními slovy rozvinout podstatné body z jeho promluvy.

Největší krize na světě je zažehnána.
Touto krizí není krize ekonomická, ale krize hříchu a smrti. Kristus vstal z mrtvých, a to jako první z těch, kteří zemřeli. To stejné je jednou připraveno i pro nás.

 

V další části se Jan Graubner vrátil zpět k tématu ekonomická krize. Je zapotřebí změnit své smýšlení a začít žít jinak.
Zvyšování blahobytu není možné donekonečna. Žijeme na úkor budoucích generací. Plýtváme cennými přírodními zdroji. Zamořujeme planetu škodlivinami, což má za následek její oteplování. Spotřebováváme denně ohromné množství ropy, automobilový průmysl, i když je přechodně v krizi, vzrůstá. Po silnicích jezdí stále více aut. Ropa se navíc využívá i jinak – k výrobě plastů, kterých jsou denně opět produkovány miliony kusů. Ropa je i surovinou pro výrobu škváry na údržbu silnic. A tak dál. Zásoby ropy přitom nejsou nevyčerpatelné.

V důsledku oteplování planety dochází k tání ledovců a ke zvyšování hladiny moří. Hrozí zatopení nízko nad mořem položených obydlených oblastí. Přitom, jaký paradox, je vody nedostatek. Mám na mysli pitnou vodu. Už dnes téměř miliarda lidí na planetě nemá přístup k čisté pitné vodě, nebo jen za cenu ohromných nákladů, na které nemají. Jsou nuceni pít kontaminovanou vodu z řek, po jejímž pravidelném používání mnohdy onemocní. Nedostatek pitné vody, a nikoli ropy, bude zakrátko největším světovým problémem.

Heslem dnešního světa je užít si. Spotřeba čehokoli vzrůstá. Nemyslíme na to, co přijde po nás. Nejdůležitější je být in, mít nejnovější mobily, parádní bourák, který na silnici převálcuje slabší auta. Předhánět se v tom, kdo chytá doma víc televizních kanálů nebo v tom, kdo byl na exotičtější a dražší dovolené. Pomyšlení na to, že jednou se náš pozemský život ukončí a nic z toho, co jsme nashromáždili, si s sebou nevezmeme, se vyhýbáme, jak jen můžeme. O smrti nikdo nechce mluvit.

Krize se týká i morálních a etických hodnot. Neúcta k životu vystoupala do té míry, jaká tu ještě nebyla. A pokud v této tendenci pokračují i mocní tohoto světa, není se co divit, že vítězí Zlý. Zabití počatého života je vydáváno za „svobodu“ matky. Ukončení vlastního života je vydáváno za „svobodu“ ukončit utrpení. Ale přece „Kristus trpěl za nás, a zanechal nám tak příklad“. Hodnota manželství je degradována tím, že se homosexuální svazky stavějí na stejnou úroveň. To je ale v přímém rozporu s Božím slovem a Božím záměrem.

Člověk je navíc, jak se zdá, nepoučitelný tvor. V minulém století prošlo lidstvo dvěma světovými válkami. To by měl samo o sobě být dostatečný důvod pro snahu jakýmkoli dalším válkám zabránit. Přesto se i dnes v některých oblastech válčí. Jen z 90. let můžeme připomenout Perský záliv, Rwandu, bývalou Jugoslávii… Dnes Irák, Izrael a Palestinu, Barmu…

 

Tudy cesta zkrátka nevede. Jak z toho tedy ven? Pokud jde o zmiňovaný styl života, Jan Graubner se vyjádřil asi takto: Je zapotřebí se uskromnit, nemyslet jen na sebe.

Dnešní svět nerad slyší slova jako pokora, skromnost, odříkání. Ale pokud po sobě nechceme zanechat jen spoušť, je nutné začít přemýšlet jinak. Krize je nevyhnutelný důsledek našeho jednání. Kdo chce moc, nemá nakonec nic. Nejvíc na to ale doplácejí ti poctiví, ti, kteří už předtím neměli nějak hodně.

V dnešní době se dá vytěžit zisk snad ze všeho, všechno je předmětem obchodování. Je jedno, jestli se jedná o obchodní řetězec, energetickou společnost nebo cokoli jiného. Předmětem prodeje jsou i informace a dokonce už i ta pitná voda. I na tom už se vydělává.


Co tedy dělat, aby se Zlo nešířilo dál? „Hlásej Krista, ať je to vhod či nevhod.“ Která jiná událost přebije radostnou zvěst o tom, že JE tady cesta naděje, že JE možné zvítězit i nad smrtí, že je možné se změnit, než Ježíšovo zmrtvýchvstání? „My kážeme Krista ukřižovaného“ – a k tomu doplním: hlavně vzkříšeného.

Pokud jde o válečné konflikty, k tomu dodávám já: „Ve všem ať vítězí láska.“ Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Kdyby každý člověk miloval své bližní a dodržoval Desatero, pak by byl předzvěst ráje už zde na zemi. KDYBY… Jenže, jak jsem napsal, člověk je nepoučitelný. Navíc je tu stále přítomen padlý anděl a všemožně se snaží uchvátit moc a hlavně svést člověka na scestí. O tom přece Písmo taky mluví, o souboji, ze kterého na konci věků vzejde vítězně Vševládný a moc ďáblova bude navždy zničena.

 

Buďme vděční Pánu za tu velkou milost víry. Že nemusíme tápat a nalézat cestu, která tady je už tak dlouho a je otevřená každému vnímavému člověku. Prosme za to, aby tuto cestu našlo co nejvíce lidí dnešní doby a snažme se k tomu přispět i my zvěstováním velikonoční události světu.

Zobrazeno 2005×

Komentáře

Asterix

magyje: Díky za uznání. Nicméně i kdybys to měla do OL blízko, pochybuju, že bys šla se podívat ke katolíkům jen kvůli kázání. Jak jsem se totiž díval na tvůj profil, jsi snad z Bratrské jednoty baptistů, jestli jsem to dobře pochopil :)-<br />
Navíc většinu toho, co jsem tu napsal, jsem akorát rozvedl některé myšlenky, které jsem si pamatoval. Biskupova slova jsou jen ta napsaná kurzívou :D A některá minitémata jsem přidal z vlastní inciativy.

Vlad

Tento článek je velice výstižný pro dnešní dobu a smutné je, že ještě dlouho bude. Pamatuji dobu, kdy nové auto před domem majitele bylo tzv. in. Dnes to není jen jedno, ale hned tři! To se ovšem moc netýká té chudší části obyvatel Země. V oblasti tzv. manželství 4% menšiny i stát donedávna tvrdil, že jejím základem je rodina! Jakou úlohu tedy splňuje takovéto manželství? Proč by měla mít tato smutná menšina stejná práva? Teď už jen zbývá zlegalizovat ostatní skupiny s jiným sexuálním zaměřením a chaos bude na světě. Na konci článku je napsáno buďme vděčni a prosme! A já dodávám prosme hlavně za ty nepoučitelné, chamtivé a zlobující lidi. PS: Asterixi skláním se před tebou to je článek, který stojí za to si přečíst.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz