aneb To nejlepší ze mne :)-

Moje zkušenosti s adventisty

13. 4. 2009 13:55
Rubrika: Církev

Předem se všem slušným nekatolíkům moc a moc omlouvám, ale tentokrát to bude o těch, kteří těm slušným dělají spíš ostudu. V tomhle článku bych chtěl popsat své negativní zážitky s některými nekatolíky, a rozhodl jsem se udělat na tohle samostatný článek, protože do článku Ekumenismus se to moc nehodilo, a taky by to neúměrně zvýšilo délku článku.

Asi každý má nějaké zkušenosti se Svědky Jehovovými. O těch ale moc psát nebudu – přece jen na mne nikdy nějak neútočili a nerýpali do mě, když někdy stojí na nádražích, stojí tam pasivně a neotravují člověka. Takže z této stránky na ně nemůžu nic říct.

Horší to tedy bylo, když jsem měl tu pochybnou čest s adventisty, a protože jsou to moji příbuzní, tak se s nimi prostě musím občas vídat. Nutno ještě předem říct, že máme u nás celou adventistickou větev rodiny, která pochází od mé staré tety a strýce (nutno říct, že jsou opravdu staří, předloni slavili diamantovou svatbu). Ti jsou katolíci a v této víře vychovávali i své děti. Ovšem nějak po revoluci, když začaly otevřeně působit i ostatní církve, všechny změnily přes noc názor a přidaly se do církve adventistů. A protože jsou už dávno dospělé, tak včetně celých svých rodin, i dětí a dětí těchto dětí.

Pro tetu a strýce to jistě bylo bolestné, ale nic s tím nenadělali. Z mého hlediska bych normálně řekl – budiž. Kdyby ovšem ty jejich dětičky nezačaly zároveň útočit na vše, čemu věřily do té doby. Jak slušně reagovat na prohlášení mé sestřenice, kdy našeho pana faráře označila za antikrista? Člověka, který ji jako malou vyučoval náboženství, připravil ji k prvnímu přijímání, chodila k němu do kostela… Najednou to bylo všechno pryč, a najednou se z Božího služebníka stal antikrist?! Že jí tehdy huba neupadla, s prominutím.

Když měli její rodiče před 12 lety zlatou svatbu a měli to v kostele, žádné z jejich dětí do kostela nešlo. Jednak to bylo v sobotu, a to přece byli ve svém sboru, a jednak – co kdyby je nějak ovlivnil ten antikrist? To přece nemohli připustit! Diamantovou svatbu už teta a strýc pro jistotu neměli ani v kostele, jen měli nějakou rodinnou oslavu doma.
Tak tohle je hodně smutné. To opravdu nemohli udělat jednou výjimku a jít do toho kostela? Já, kdyby se ženil či vdával někdo od nich a měl tu svatbu v jejich sboru, taky bych tam pro jednou šel. Nic by se mi nestalo. Ostatně, jednou k tomu málem došlo. Ta sestřenice, která našeho kněze označila tak nehorázně, se před pár lety vdala. Protože však její manžel byl už předtím rozvedený, odmítli je (i v jejich církvi!) církevně oddat, a proto měli jen úřední svatbu. Ale znovu říkám – kdyby to měli církevně, tak bych tam taky šel.

Po svatbě jako by sestřenice trochu zkrotla a už nedávala tolik najevo svou zášť vůči všemu, čím prošla v mládí. Zato začal rýpat její manžel, který pochopitelně její víru rovněž přejal. A ten se teda činí! Snad při žádném setkání nemůže opomenout rýpnout si do katolíků. Místo, aby hledal společné, neustále zdůrazňuje rozdílné. Když jsme byli jednou na nějaké svatbě (katolické), náš kněz před jídlem pochopitelně žehnal a modlil se. Když jsme se modlili modlitbu Páně, přidali se všichni. Když kněz pokračoval mariánským zdrávasem, adventisté se odmlčeli. Budiž. Ovšem hned po usednutí se ke mně manžel mé sestřenice, který jako naschvál seděl vedle mne, naklonil a začal rýpat: „Jak se můžete modlit k mrtvému člověku, Marie je mrtvá, slyšíš, proč se modlíte k mrtvému?“ a podobnými slovy. Tehdy už jsem se neudržel a řekl jsem mu cosi o tom, že by opravdu nežil, kdyby si několikrát za den do katolíků nerýpnul.

Tak krutibrko musel o tom začínat? Kdybych já byl na té jejich svatbě, pokud by ji měli církevní, taky bych nějakým způsobem přijal to, co se tam děje, i když bych možná se vším nesouhlasil. Ale jestliže jsem ve společnosti jiných věřících, kde se mi něco nelíbí, můžu vyjádřit svůj názor, ale v mezích slušnosti a ne jen urážet, zvlášť pokud jsem sám hostem.


No, myslím, že by stačilo. Snad nejsou všichni adventisté tak protivní a nesnášenliví jako ti moji příbuzní. O těchto pár příkladů jsem se ale musel podělit. Kdybyste měli s nimi taky nějaké zážitky, tak sem něco přidejte pod článek. Klidně i něco pozitivního, ať jejich obraz trochu vylepšíte.

Zobrazeno 4289×

Komentáře

jenikjejenjeden

No to je pravda, katolíky oni fakt moc nemusí. Pak jsem se někde doslechl, že dostal místní adv. kazatel přes prsty od vedení, že se moc kamarádí s katolíky.

Navzdory

Pokud se chcete dozvědět více o adventistech a jejich učení bez cenzury-doporučuji:www.cestaviry.cz

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz